Til

hverdag

og fest…

Til hverdag og fest – Er det grønne tøj så afgjort det bedst’

Jeg har altid elsket at komme i grønt. Jagttøjet. Der hvor man tager sin riffel på nakken, hunden om bag i og så afsted før nattesolen begynder at brænde. Der – i den stille morgenstund – der synes jeg virkelig, jeg er til. Og hvad har det så at gøre med min Gin? Jo, det er jo der, jeg har tid til at tænke på den. Min gin. Forfine produktet. Gå hjem. Prøve det af. Gå i seng. Stå op. Gå på jagt. Forfine. Hjem og prøve af. Forfra. Forfine. Igen og igen.

Nu er den der. Og den tog sig sin tid. Men jeg kan godt nogen gange komme til at smile lidt med lyd på ved tanken om, den er der. Sådan rigtigt. Nu skal I bare smage den, kære venner. Og jeg vil vædde en tur med mig i min jagtbil med min jagthund på, at den går godt til næsten alt. Til drinks. Til lærken (læs: den i lommen) og til alle de stunder, der skal lidt hygge ind i. Og så især til tonic. Men er det så fordi, du har prøvet den af på alt det, Niels? Ja, det er.

Stor hilsen fra a Ginmand op po Mors.

Det er mit korn, der er i min gin

Historien om Staunstrup Destilleri

Jeg hedder Niels. Jeg har to piger med min kone, Charlotte, og så er jeg uddannet landmand. Men faktisk drømte jeg om noget helt andet – at blive skytte. Men vi har været landmænd i min familie i ualmindelig mange generationer, så det var altså ikke til at komme uden om.

Så landmand altså! Med egen gård fra 12/12-12 og med egen svineproduktion og planteavl og stor erfaring fra både indland og udland; To år i Australien og New Zealand – ja, syv oversøiske arbejdsophold i alt blev det til. Også i Letland og England.

Men nu er jeg altså herre i eget landbrug, hvor jeg sår mit eget korn i pløje-fri Morsøsk muld – fed muld! Og det er godt for planterne at vokse op i. Derfor bruger jeg selvfølgelig mit eget korn til råspritten til min Staunstrup Gin. Alt andet ville være noller. Og det betyder altså noget for smagen!

Første batch var en vodka, jeg puttede en masse ting i. Den proces er for længst forbi. Nu er det som sagt råsprit, som jeg selv destillerer op. Jeg laver en mæsk på hveden der blev høstet på marken lige ved siden af gården. Det var i 2020 mark nr. 03, og den hedder Gunnar Jensens Mark (Vores marker har nemlig navne. Så ved Charlotte, hvor vi er, når hun kommer med aftensmad i høst).

Nå, men det fungerer lidt ligsom og lave øl, for efter vi har mæsket, bliver der tilsat gær, og så går fermenteringen i gang. Fem dage efter destilleres der en en “low wine” på omkring 40%. Denne proces gentages fem gange, før der er nok “low wine” til at destillere råsprit. Mit moderne destilleri kan derefter destillere en råsprit på 95%+ i snit. Ofte ligger alkoholprocenten på ca 96. Så bliver det ikke renere…

Næste step i processen er destillere den fine råsprit til gin sammen med alle krydderierne. Du vil kunne smage det i min gin, for min råsprit er meget blid og behaglig – blandt andet på grund af, jeg selv styrer processen fra korn til flaske.

Mine venner sagde til en start, det var noget rynk (læs: et usikkert projekt) at kaste sig ud i. Men man skal for sulan da gøre det, der gør en glad, ikke? Og det gør gin. Også og drikke det, men også og lave det. Ja jeg har vaklet et par år, men jeg har altid har drømt om at lave noget, som de andre ikke gør. Så med investeringen i mit eget destilleri er der nu endelig gin fra gården og destilleriet Staunstrup. Og snart også vodka. Og en bitter. Og en masse flere flasker forskellig varianter af min gin.

Nyd det!

STAUNSTRUP DESTILLERI APS

c/o Niels Dissing Clausen
Bjørnsagervej 5, 7980 Vils
kontakt@staunstrupgin.dk
Tel. +45 24440226
CVR nr. 40610766

Handelsbetingelser
Fødevarestyrelsens smiley-rapporter